Παρασκευή, 15.12.17

Τελευταία Ενημέρωση:04:37:35 PM GMT

Τελευταία Νέα:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΤΖΕΛΕΠΗ

E-mail Εκτύπωση
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

«Δεν ξεπουλάω τις ιδέες μου και τους αγώνες μου»

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, σύντροφε, συνάδελφε και συναγωνιστή Βασίλη Γερανίδη είμαι πολύ χαρούμενος γιατί σήμερα επιβεβαιώνετε, όλοι εσείς, ότι το ΠΑΣΟΚ  είναι ενωμένο στην βάση του, στη συνείδηση του, στην ψυχή του.

Το ΠΑΣΟΚ του χθες, του σήμερα και του αύριο είναι εδώ.

Πάντα πιστό στις αρχές μας και στις ιδέες μας.

Μπροστά στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα.

Βλέπω στην αίθουσα ανθρώπους με τους οποίους μας ενώνουν κοινοί αγώνες χρόνων.

Κοινοί αγώνες που δώσαμε  μέσα από το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ  που ίδρυσε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.

Αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, για πρόοδο, για ανάπτυξη, για ισότητα για ελπίδα.

Πιο πολύ όμως χαίρομαι γιατί βλέπω, μέσα στην αίθουσα νέους ανθρώπους.

Τη νέα γενιά της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή τη γενιά που δείχνει αποφασισμένη να αναλάβει την σκυτάλη και να πρωτοστατήσει με δικούς της αγώνες για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια Ελλάδα  έξω από το μνημόνιο, για  μια Ελλάδα με εθνική υπερηφάνεια ικανή  πλέον να σχεδιάσει το μέλλον της, μόνη της,  να δώσει προοπτική και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη έτσι όπως το ονειρευόμαστε τώρα που επιτέλους βγαίνουμε από το μνημόνιο.

Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι αντιμετωπίζουμε μια κοινωνία δύσπιστη, πολλές φορές ακόμη και εχθρική απέναντι μας. 

Γιατί το ΠΑΣΟΚ, το κραταιό, το πανίσχυρο, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ της αλλαγής, του 48%, το ΠΑΣΟΚ της εθνικής κυριαρχίας, το ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε το μικρομεσαίο, που έδωσε φτερά στο μη προνομιούχο, το ΠΑΣΟΚ που ένωσε τη διχασμένη Ελλάδα και δικαίωσε την Εθνική Αντίσταση,

το ΠΑΣΟΚ που κατοχύρωσε τα δικαιώματα των γυναικών, το ΠΑΣΟΚ που έφτιαξε το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, το ΕΣΥ, το Σύστημα Πρόνοιας,

το ΠΑΣΟΚ που ανέβασε τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων  και τις προοπτικές όλων των Ελλήνων και ιδίως των πιο αδικημένων, το ΠΑΣΟΚ που πάντοτε  εξασφάλιζε την πρόοδο, την προοπτική, την  πορεία της χώρας από το καλό στο καλύτερο,

το ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε αντιμέτωπο το 2010 με ένα τραγικό ιστορικό ερώτημα αλλά ταυτόχρονα και πολύ απλό:

Εάν θα πει ότι η χώρα είναι χρεοκοπημένη, καταστραμμένη, αλλά ότι φταίνε οι προηγούμενοι, ότι οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, την κυβέρνηση της Ν.Δ. της περιόδου 2004 – 2009, θα τους δείξει, θα τους καταγγείλει, αλλά θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί,   

Ή εάν θα μπει μπροστά και θα πάρει την ευθύνη, θα πιάσει τα “αναμμένα κάρβουνα” και θα κάνει δύσκολες επιλογές, αντίθετες με την πορεία του.

Αντίθετες με τις προσδοκίες, τις ελπίδες, τις συνήθειες των δικών μας ανθρώπων, της Δημοκρατικής Παράταξης.

Δεν κάναμε την πρώτη επιλογή.

Την εύκολη επιλογή, που θα προστάτευε την παράταξη, αλλά θα κατέστρεφε τη χώρα.

Kαι πίσω από την δική μας υπευθυνότητα, ήρθε και κρύφτηκε η δεξιά και ξεχάστηκαν οι  δικές της τραγικές ευθύνες.

Γιατί την πενταετία 2004-2009 έγιναν μοιραία λάθη.

Τότε εκτροχιάστηκε η οικονομία μας.

Τότε το δημόσιο χρήμα εξανεμίστηκε σε ασύδοτες σπατάλες, σε αλόγιστες μοιρασιές μεταξύ υμετέρων, σε δωράκια προς ομοτράπεζους και παράλογες, σχεδόν ανεξήγητες επιλογές  που απέβησαν μοιραίες για την χώρα.

Δυστυχώς δεν τις μοιραστήκαμε αυτές  τις ευθύνες ούτε δίκαια, ούτε αναλογικά.

Φορτωθήκαμε όλες τις ευθύνες εμείς, δίνοντας συγχωροχάρτι στους καταστροφείς της χώρας και των όποιων έως τότε επιλογών τους,  

και αφήσαμε τη Ν.Δ. στην αντιμνημονιακή της ευφορία, επί μήνες ολόκληρους μέχρι το Νοέμβριο του 2011 να συμπλέει με το ΣΥΡΙΖΑ,

να συμπλέει με την ακροδεξιά και να ηγείται των αγανακτισμένων στις πλατείες, κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που δεν είχε καταγγείλει τις ευθύνες τις δικές της.

Βεβαίως και θα μπορούσαμε να την είχαμε αναγκάσει να μετάσχει στην ευθύνη και δεν το κάναμε.

Βεβαίως θα μπορούσαμε να είχαμε μιλήσει πολύ πιο καθαρά, να έχουμε αναδείξει την πραγματικότητα και προεκλογικά και μετεκλογικά.

Δυστυχώς δεν το κάναμε.

Αναλάβαμε τις ευθύνες, σηκώσαμε τα μανίκια, βάλαμε πλάτη στα δύσκολα, με βαριά καρδιά αναγκαστήκαμε να πάρουμε σκληρά μέτρα, άδικα πολλές φορές, αλλά δεν μπορούσαμε  να κάνουμε τίποτε άλλο, και κανείς έως τώρα δεν έχει πει κάτι άλλο.

Το  έχω πει πολλές φορές, προσωπικά όσες φορές κλήθηκα ως βουλευτή τότε να ψηφίσω αυτά τα μέτρα, ένιωσα ότι βιάστηκα και ιδεολογικά και συνειδησιακά,  όμως, το δίλημμα ήταν  η να ρίχναμε την χώρα στα βράχια, να πηγαίναμε σε ασύντακτη χρεοκοπία με ότι αυτό φέρνει, η να χάναμε ένα μέρος των κεκτημένων μας για να μπορούμε τώρα, χάρη στις θυσίες όλων μας, να το διεκδικήσουμε και να το ανακτήσουμε.

Η άλλη λύση ήταν η στάση πληρωμών, να εξανεμιστούν οι όποιες καταθέσεις, να καταντήσουμε σαν την Αργεντινή. 

Κάποιοι πιστεύουν  ότι μπορούσαμε να έχουμε ακολουθήσει άλλη διαδρομή το 2009-2010.  Ότι μπορούσαμε να αποφύγουμε τις θυσίες, τα σκληρά μέτρα.

Πιστεύουν πως έγινε μια διεθνής συνωμοσία εναντίον της Ελλάδας και συνεργάστηκαν με τους συνωμότες ελληνικά κόμματα και Έλληνες πολιτικοί οι οποίοι μπορούσαν να κάνουν άλλη επιλογή, να σηκώσουν τη σημαία της ανεξαρτησίας να δηλώσουν λεβεντιά και περηφάνια.

 Και εννοούν ποιους;

Εμάς που πάντα βάζαμε μπροστά την Ελλάδα και τους Έλληνες!

Για θυμηθείτε την Κύπρο.

Τι έγινε όταν οι αδελφοί μας στην Κύπρο υπερήφανα απέρριψαν το πρώτο σχέδιο το πρώτο Μνημόνιο, πιστεύοντας ότι θα βρεθεί ένα καλύτερο;

Δεν έψαξαν  μήπως δάνειο και λύση στη Ρωσία;

Τι τους είπαν τότε;  «Πάτε πίσω στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Αλλά όταν γύρισαν πίσω, δεν βρήκαν το σχέδιο Α, βρήκαν το σχέδιο Β το χειρότερο, με τις καταθέσεις τους κουρεμένες στο μισό στις Τράπεζες και ακόμη δεν μπορούν να συνέλθουν!.

Δεν υπήρχε φίλες και φίλοι ποτέ σχέδιο Β.

Δεν υπήρχε για την Ελλάδα, όπως  δεν υπήρχε για την Κύπρο, δεν υπήρχε για την Πορτογαλία, δεν υπήρχε για την Ιρλανδία, δεν υπήρχε για την Ισπανία.

Αλλά μήπως και οι μεγάλες χώρες  δεν αναγκάζονται να πάρουν μέτρα λιτότητας και ας έχουν ισχυρές Κυβερνήσεις, με πανίσχυρες οικονομίες;

Δείτε τι  συμβαίνει με την Γαλλία, με την Ιταλία, τι συνέβη με την Ισπανία.

Και αν τώρα κάποιοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη αναδρομικά να υποχωρήσει και να δεχτεί μια τελείως διαφορετική πολιτική, δυστυχώς δεν ξέρουν τι σημαίνει Ευρώπη, τι σημαίνει δεξιά Ευρώπη,  και πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί μέσα σε αυτήν.

Γιατί οι συσχετισμοί δεν είναι συγκυριακοί, δεν είναι ιδεολογικοί, οι συσχετισμοί είναι συσχετισμοί σκληρών συμφερόντων και όχι μόνο ιδιωτικών αλλά και κρατικών, εθνικών.

Υπάρχουν οικονομικοί πατριωτισμοί στα κράτη και ακόμη υπάρχουν οικονομικοί εθνικισμοί, που προσδιορίζουν την πορεία της Ευρώπης.

Μας αρέσει μήπως αυτή η Ευρώπη; Μας αρέσει μια Ευρώπη συντηρητική, σκληρή, νεοφιλελεύθερη;  Μια Ευρώπη που πιστεύει ότι χρειάζεται αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία ως μοναδική προϋπόθεση της ανάπτυξης.  Όχι δεν μας αρέσει η Ευρώπη αυτή. Όμως αυτή είναι.  Και αποτελείται από κυβερνήσεις που έχουν επιλέξει οι λαοί της.  Με αυτούς έπρεπε και πρέπει να συνεργαστούμε, γιατί αυτοί μας δανείζουν.

Βεβαίως είναι και παράλογο και άδικο να μειώνεις τα εισοδήματα, αλλά το δίλημμα ήταν πάρα πολύ σκληρό: ή κόβεις συντεταγμένα ,οργανωμένα ένα μέρος του ΑΕΠ για να σώσεις το υπόλοιπο ή τα χάνεις όλα. Όλα ή τίποτα. Απλά μαθηματικά.

Και εμείς επιλέξαμε να μην τα χάσουμε όλα.

Όπως τότε δεν επιτρέψαμε την ολοκληρωτική καταστροφή της  χώρας έτσι και τώρα, και πάλι ως δύναμη ευθύνης, λέγοντας την πάσα αλήθεια, δεν θα το επιτρέψουμε.  

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μας βορά στα θηρία των αγορών, οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην έχουν μισθό για κάποιες μέρες, οι επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι πολίτες να έχουν συσσίτιο. Γι΄αυτό λέμε ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι η πιο κρίσιμη, η πιο εθνικά και παραταξιακά ωφέλιμη.

Όσο και αν προσωπικά δεν πιστεύω τις δημοσκοπήσεις –άλλωστε τα τελευταία χρόνια η κάλπη διαψεύδει κάθε δημοσκόπηση- εντούτοις δεν θα πρέπει και να τις αγνοούμε, βλέπουμε λοιπόν δημοσκοπικά να έχει δημιουργηθεί ένα μικρό σε ποσοστά δίπολο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Και τι κάνουν οι δύο πρωταγωνιστές αυτού του μικρού δίπολου;  Ο ένας μας εκφοβίζει και ο άλλος ξεδιάντροπα μας υπόσχεται γη και ύδωρ.

Σας πληροφορώ λοιπόν  και το λέω απερίφραστα ότι και οι δύο λαϊκίζουν και δημαγωγούν, γιατί ούτε από την Ευρώπη μπορούνε να μας βγάλουν όπως εκφοβίζει η ΝΔ, ούτε όμως και να εφαρμοστεί η παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση για το περίφημο GREXIT,η έξοδος δηλαδή της χώρας από την Ευρώπη είναι και άδικη και καταστροφική για την χώρα μας και κυρίως ανεύθυνη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.  

Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να  μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη. Μπορούμε όμως να βάλουμε τα χέρια μας και μόνοι μας να βγάλουμε τα μάτια μας, αν υιοθετήσουμε τελικά μονομερείς ενέργειες, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρετε γιατί;  Γιατί οι αγορές καραδοκούν να χτυπήσουν το ευρώ και επιλέγοντας να χτυπήσουν το ευρώ, επιχειρούν χτυπήματα και κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος του αδύναμου κρίκου.

Και ο αδύναμος κρίκος, δυστυχώς είναι η Ελλάδα. Και είναι ο αδύναμος κρίκος όχι γιατί δεν έχει σταθεροποιήσει την οικονομία της και τα δημοσιονομικά της μεγέθη, αλλά γιατί υπάρχει πολιτική αστάθεια.  Γι΄αυτό άλλωστε κάναμε εκλογές.

Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, με επιτόκια απαγορευτικά, γιατί; Για λόγους καθαρά πολιτικούς, γιατί δεν έχουμε συναίνεση, γιατί δεν έχουμε συνεννόηση.

Αυτό δημιουργεί αντίδραση στις αγορές, δημιουργεί αντίδραση στις Κυβερνήσεις, δημιουργεί αντίδραση στους στυγνούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και το πληρώνει ο τόπος οικονομικά.  Το πληρώνει η τσέπη του καθενός από εμάς.

Η πολιτική μας συμπεριφορά, η στάση των κομμάτων, ανεβάζει τα επιτόκια, δυσκολεύει τη ζωή των επιχειρήσεων, δυσκολεύει τη ζωή των εργαζομένων και των ανέργων, δυσκολεύει την ανάπτυξη της χώρας.

Από τη μια λοιπόν ο εκφοβισμός της ΝΔ και από την άλλη έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται τα πάντα χωρίς να μας απαντά με σαφήνεια και σοβαρότητα για το  που θα βρει τα χρήματα και πως θα τα κάνει.  Μας υπόσχεται πράγματα αντιφατικά και τα ίδια τα στελέχη του αλληλοαναιρούνται.

Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έπεσε στην αντίληψη μου και λόγω της θητείας μου στον ΟΓΑ είμαι σε θέση να γνωρίζω συγκεκριμένα νούμερα και στοιχεία.

Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επαναφέρω το δώρο σε 1.200.000 τόσους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.  Κατ΄ αρχήν να σας πως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο οργανισμών ΜΟΝΟΝ οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και του ΙΚΑ (δύο βασικών ταμείων) που λαμβάνουν τέτοια σύνταξη ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.  Σε ποιους λοιπόν αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιους εξαιρεί;

Από την άλλη πως θα βρει αυτά τα χρήματα όταν τα συγκεκριμένα ταμεία με δυσκολία και την συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη καταβολή των σημερινών συντάξεων;  

Κακώς  νομίζουν κάποιοι  ότι το μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα έφεραν την κρίση.Δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση. Η κρίση έφερε το μνημόνιο. 

Και εάν μας κατηγορούν ότι ταυτιστήκαμε με τα σκληρά μέτρα του μνημονίου, αυτοί έχουν ταυτιστεί με τα βαθιά αίτια της κρίσης και αυτό που επαγγέλλονται και υπόσχονται, είναι η αναπαραγωγή και η επανάληψη των ίδιων προβλημάτων, αλλά με πολύ πιο έντονο τρόπο τη φορά αυτή.

Και αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, κανένα άλλοθι του τύπου «Δεν ήξερα»

Γι΄αυτό λοιπόν τονίζω και ξανατονίζω: Συλλογιστείτε και φιλτράρεται ότι ακούτε, σκεφτείτε τι από αυτά που σας υπόσχονται είναι εφικτό και τι όχι.

Τα οικονομικά στοιχεία της χώρας είμαστε πλέον σε θέση να τα γνωρίζουμε όλοι. Χάρη στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί είπαμε ότι σε αυτές τις εκλογές θα πούμε όλη την αλήθεια, την πάσα αλήθεια στον λαό ώστε να γνωρίζει τα πάντα και με ξεκάθαρο μυαλό να κάνει τις επιλογές του.

Τα δημοκοπικά στοιχεία δείχνουν  ότι δεν θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όμως, από την άλλη η 28η Φεβρουαρίου είναι ημερομηνία σταθμός για το μέλλον μας. Δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι μας και το μέλλον των παιδιών μας.  Δεν έχουμε το περιθώριο να πάμε σε νέες εκλογές. Οπότε θα πρέπει να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Και εκεί έρχεται ο μόνος στυλοβάτης της χώρας, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χρόνια τώρα τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού συναινετικού  μετώπου με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, ώστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τα δύσκολα.

Ιδιαίτερα τώρα, που το μνημόνιο τελειώνει και ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε την χώρα που θέλουμε όχι για τα επόμενα 4 ή 5 χρόνια, αλλά τις επόμενες δεκαετίες.

Στον σχεδιασμό αυτό , ανεξάρτητα από την πρώτη εντολή, ανεξαρτήτως δηλαδή  του ποιος είναι ο κυβερνήτης, χρειάζεται και συγκυβερνήτης έμπειρος και χρειάζεται και σχέδιο πτήσης.

Γιατί διαφορετικά μπορεί να ξεκινήσεις για κάπου και να πας  κάπου αλλού και αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο, ενίοτε μπορεί να αποβεί και μοιραίο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει την υπευθυνότητα, το βίωμα, τη γνώση, την εμπειρία να λειτουργήσει και θα λειτουργήσει ως εγγυητής της εθνικής στρατηγικής.

Και αυτή η στρατηγική είναι και προοδευτική γιατί προοδευτικό είναι το ασφαλές, το αποτελεσματικό, αυτό που προσφέρει υπηρεσία στον πιο αδύναμο, αυτόν που εξαρτάται από το κράτος.

Το ζήτημά δεν είναι να είμαστε στην Κυβέρνηση.  Μπορούμε να παίξουμε το ρόλο αυτό και από τη Βουλή, με άνεση, κάνοντας αντιπολίτευση και με μικρότερο πολιτικό κόστος. Αλλά σημασία έχει ποιο είναι το προγραμματικό πλαίσιο, ποια είναι η εθνική στρατηγική.  

Και η εθνική στρατηγική καλώς ή κακώς είναι μία: είναι αυτή που είχαμε χαράξει.

Είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στην έξοδο από το Μνημόνιο και στη  νέα φάση. Είναι η μόνη εφικτή, ρεαλιστική και αποτελεσματική. Γι΄αυτό και η Νέα Δημοκρατία ήρθε στα λόγια μας. Γι΄αυτό και οι καινούργιοι δεν θα μπορούν να πράξουν διαφορετικά.

Κάποιοι μας κατηγορούν ότι συνεργαστήκαμε με τη Νέα Δημοκρατία.  Μας ρωτούν «γιατί πήγατε φίλοι του ΠΑΣΟΚ και κυβερνήσατε με τη ΝΔ»;  Μήπως το βλέπουμε το πράγμα ανάποδα;  Μήπως έχουμε ξεχάσει ότι η αντιμνημονιακή ΝΔ προσχώρησε στην πολιτική μας; Μήπως έχουμε ξεχάσει ότι και η ΔΗΜΑΡ που ήταν το νέο φαινόμενο το συμπαθητικό του 2012 προσχώρησε στην πολιτική μας δείλιασε μπροστά στο πολιτικό κόστος, έφυγε, χάθηκε από τον πολιτικό χάρτη.

Ποια είναι η εισφορά του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια με δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα και με δύσκολη διαπραγμάτευση με τη Νέα Δημοκρατία;

Μεγάλη.

 • Θα υπήρχαν τα μέτρα για τους ανέργους, αν δεν επέμενε το ΠΑΣΟΚ; Θα υπήρχαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ; Θα υπήρχαν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των Δήμων;
 • Θα υπήρχε η στήριξη των επιχειρήσεων για την προστασία υφιστάμενων θέσεων εργασίας;
 • Θα υπήρχαν τα ειδικά μέτρα για τους αναπήρους σε σχέση με τις συντάξεις τους, σε σχέση με τη φορολογία; Θα υπήρχαν τα μέτρα που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των Ελλήνων και των ανασφάλιστων;
 • Θα υπήρχαν οι 100 δόσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο;
 • Θα υπήρχαν τα μέτρα που αφορούν την αγορά, προσπάθεια που κάναμε για την ενίσχυση του αγρότη από τη νέα ΚΑΠ; Θα υπήρχαν τα νέα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα;
 • Θα υπήρχε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που εφαρμόζεται πιλοτικά και στις 13 περιφέρειες;

Για αυτό και επιμένω να λέω ότι η χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος είναι  η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι  εδώ, είστε εσείς, είμαστε όλοι εμείς και είμαστε εδώ, εδώ είναι η κοίτη της παράταξης.   Είμαστε εμείς που περνάμε τα δύσκολα, πέτρινα χρόνια και δεν αποδημήσαμε προς …πιο εύκρατα πολιτικά κόμματα. Γιατί το εύκολο είναι αρεστό, το δύσκολο έχει κόστος όχι μόνο πολιτικό αλλά και ψυχικό, συναισθηματικό.

Η κρίσιμη ψήφος για την πατρίδα και την παράταξη είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ στις 25 Ιανουαρίου.

Η Τρίτη θέση είναι θέση επίζηλη, πολλοί θέλουν την τρίτη θέση.  Είχαμε ζήσει την ελπίδα που γέννησε η παλιά ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του 2012 με τα γνωστά αποτελέσματα και τώρα βλέπουμε να υπάρχει το Ποτάμι που είναι τα στελέχη της παλιάς ΔΗΜΑΡ, προσωπικότητες απολίτικες που χαίρονται γιατί είναι εκτός πολιτικής γιατί δεν θέλουν πολιτική και καραμπινάτοι ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι που έχουν συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις του κ. Μητσοτάκη και εφάπτονται με τους Ευρωπαίους νεοφιλελεύθερους.  Και αναρωτιέμαι: Πως θα συνεννοηθούν πρώτα μεταξύ τους και ύστερα με την κυβέρνηση που θα προκύψει, σε μια τυχόν συνεργασία τους;

Δεν θα ήθελα να μιλήσω γι' αυτούς που δεν έχουν κρατήσει μέσα στην ψυχή τους και στο μυαλό τους την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και την ενότητά του, που τιμήθηκαν και από την βάση του ΠΑΣΟΚ και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο και τώρα δηλώνουν αντιμνημονιακοί.

Για να μην αναφερθώ σε συναδέλφους που διαγράφηκαν επειδή δεν ψήφισαν. Που είναι τώρα αυτοί;  Ποιος τους διέγραψε και με ποιον συντάχθηκαν;  Θυμάμαι, σε αυτήν την περίπτωση την δική μου διαγραφή όταν αρνήθηκα να ψηφίσω το άρθρο που αφορούσε τις εργασιακές συμβάσεις, ο  ίδιος άνθρωπος που με διέγραψε, είπε προχθές ότι κακώς καταργήθηκαν.

Και αναρωτιέμαι; Τι νομίζουν; Νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός έκανε ομαδική λοβοτομή;

 Όλους αυτούς θα τους κρίνει ο λαός σύντομα, και οι ιστορικοί του μέλλοντος.  

Καθένας μπορεί να κάνει την επιλογή του, μπορεί να διαλέξει ως τρίτο πόλο, ως εγγυητή και καταλύτη όποιον θέλει. Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μπορεί πράγματι να εγγυηθεί την εθνική στρατηγική.

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ,  προφανώς και θα παίξουμε, όπως κάναμε πάντα,  έναν ρόλο υπεύθυνο, εθνικό, προοδευτικό, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε και να διευκολύνουμε προγραμματικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις ανεφάρμοστες και βλαπτικές.

Η εθνική στρατηγική είναι αυτή που λέμε και δεν υπαγορεύουμε όρους, υπενθυμίζουμε την πραγματικότητα.

Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε ποιο είναι το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής.

Και το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει πέντε συγκεκριμένα σημεία:

 • Πολιτική σταθερότητα και συναίνεση.
 • Οικονομική σταθερότητα για να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία εκ των υστέρων.
 • Εφαρμογή και εξειδίκευση των ειλημμένων αποφάσεων του Eurogroup για το χρέος που μας δίνουν τεράστια περιθώρια για νέο κούρεμα και βελτίωση. Και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
 • Θεσμική σταθερότητα. Συναινετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές. Κατάργηση του bonus και αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος.
 • Το πέμπτο σημείο συνηθίζουμε να το ξεχνάμε, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι η εθνική ασφάλεια και σταθερότητα. Δεν υπάρχει μόνο η οικονομία. υπάρχει η εξωτερική πολιτική.  υπάρχουν κρίσεις και απειλές. Και εμείς κινούμαστε σιωπηρά, αποτελεσματικά, αθόρυβα, συναινετικά για να προστατεύσουμε την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Η υιοθέτηση αυτών των πέντε σημείων φέρνει και το νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Που είναι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της χώρας, η αξιοποίηση των ενδογενών πόρων, η γη μας, οι άνθρωποί μας, όλες οι δυνατότητες που έχουμε από τη γεωργία και την κτηνοτροφία μέχρι τον τουρισμό.

Όλα αυτά θα φέρουν και την μείωση της ανεργίας, την μεγάλη πληγή της χώρας αυτή τη στιγμή.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προτείνει  640.000 θέσεις εργασίας που είναι εφικτές τα επόμενα τέσσερα - πέντε χρόνια και η διεύθυνση μελετών της Εθνικής Τράπεζας μας διορθώνει και μας λέει κάνετε λάθος δεν υπάρχουν 640.000 θέσεις, υπάρχουν 720.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα τέσσερα – πέντε χρόνια.

Αλλά όλα αυτά όμως προϋποθέτουν ένα κανονικό κράτος, ένα κράτος δημοκρατικό, δικαιοκρατικό στην υπηρεσία της ανάπτυξης και του πολίτη. Ένα κράτος με δημόσια διοίκηση που λειτουργεί αποτελεσματικά.

Ο λαός θέλει την αλήθεια, αλλά όταν του την λες, προτιμά και ψηφίζει το εύκολο και ωραίο ψέμα. Τουλάχιστον έτσι λένε. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως όσοι είμαστε σήμερα εδώ θέλουμε την αλήθεια, ξέρουμε την αλήθεια, αγωνιζόμαστε για την αλήθεια.  Παράλληλα όσοι είμαστε σήμερα εδώ είμαστε δοκιμασμένοι στους αγώνες.

Έχουμε δώσει πολλούς αγώνες μαζί και τους κερδίσαμε. Έτσι θα κερδίσουμε και αυτόν τον αγώνα. Επιβάλετε να τον κερδίσουμε όχι μόνο για μας, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας και την Ελλάδα. Για να μην πάνε στράφι όλες οι θυσίες που κάναμε.

Όσον αφορά εμένα, όλοι εδώ μέσα γνωριζόμαστε. Γνωριζόμαστε από τους αγώνες που κάναμε μαζί, αγώνες για την τοπική αυτοδιοίκηση, αγώνες συνδικαλιστικούς, αγώνες για το καλό του τόπου μας. Όλοι εσείς που είστε εδώ, όπως και όλοι οι αγρότες της χώρας ξέρουν πως πάντα , από  όποια θέση και αν υπηρέτησα, υπηρέτησα τον πολίτη, υπηρέτησα τον αγρότη. Γιατί εγώ προσωπικά ως Μιχάλης Τζελέπης δεν αγωνίζομαι για μένα, αγωνίζομαι για το σύνολο, για τους ανθρώπους, για τον τόπο.

Δεν διακατέχομαι από κανένα σύνδρομο αυτοεπιβεβαίωσης μέσω της πολιτικής. Δεν ξεπουλάω, δεν αλλάζω τις ιδέες για τις οποίες πάλεψα, με το δέλεαρ της εξουσίας. Είμαι σταθερός στις απόψεις μου, και μπροστάρης στα δύσκολα. Πάντα ήμουν δίπλα σας χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, χωρίς να ρωτάω. Χωρίς παλινωδίες και αόριστες υποσχέσεις. Και πάντα έδινα και δίνω τον καλύτερο εαυτό μου.

Επειδή όμως φίλες και φίλοι με γνωρίζεται καλά, γιατί πλέον όλοι γνωριζόμαστε, ξέρετε πως λόγια όπως:  «ΘΑ κανω, Θα πω και ΟΤΑΝ μπορώ» δεν με εκφράζουν, δεν είναι κομμάτι του χαρακτήρα μου. Σας παραπέμπω σε σημεία των ομιλιών μου, σε θέσεις που ανέπτυξα στη Βουλή υιοθετώντας το πολιτικό ανάστημα που εσείς, με την ψήφο σας και την στήριξη σας,  μου υποδείξατε.

Γνωρίζετε πως άσκησα πιέσεις, είπα τα πράγματα με το όνομα τους και ας δυσαρέστησα κάποιους. Δεν με πειράζει, εκεί βρισκόμουν για να προστατέψω τα συμφέροντα της κοινωνίας του νομού, τα συμφέροντα των Σερραίων γιατί εσείς με στείλατε εκεί, για να σας εκπροσωπώ.

Έβαλα κόκκινες γραμμές σε άρθρα Νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν. Και δεν χαρίστηκα σε κανέναν,  συμμετείχα σε εξεταστικές επιτροπές για τη διαλεύκανση σκανδάλων οδηγώντας τους υπαίτιους στην δικαιοσύνη και όπου χρειάστηκε διαφώνησα.

Από νωρίς, τον Δεκέμβρη του 2009, όταν ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό του 2010 είχα αναφερθεί εκτενώς στην οικονομική κατάσταση που μας είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όταν τον Μάρτιο του 2010 συζητούσαμε το νομοσχέδιο του φορολογικού είχα επισημάνει πως δεν μπορεί να είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι η ατμομηχανή των φορολογικών βαρών, ενώ στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011, τον Δεκέμβρη του ΄10 είχα ζητήσει να επισπευτούν οι διορθωτικές αλλαγές, να προχωρήσει γρηγορότερα η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών ώστε να υπάρξει άμεση διασταύρωση και επαλήθευση των στοιχείων, για να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Θέλω φίλοι μου να έχω την εμπιστοσύνη σας και την στήριξη σας όχι για μένα, αλλά για σας. Γιατί από εσάς παίρνω την εντολή και εσάς υπηρετώ. Το λέω χρόνια και το πιστεύω βαθιά. Η ενασχόληση με την πολιτική είναι εθελοντισμός και διάθεση προσφοράς. Θέλω να μπορώ να συμβάλω στην βελτίωση της χώρας, του τόπου μας και  των ανθρώπων. Κυρίως όμως θέλω να προσφέρω στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα  Θέλω να συμβάλλω  στην δημιουργία της νέας Ελλάδας. Μιας Ελλάδας περήφανης, μιας Ελλάδας σύγχρονης. Θέλω να γίνουν οι Σέρρες ένας τόπος σύγχρονος  που δεν θα διώχνει τα παιδιά του, αλλά που θα δημιουργεί τις ευκαιρίες για να διαπρέψουν προς όφελος της.  Να πάψει να είναι στην τελευταία θέση της ανάπτυξης  και πλέον να μπορεί να ανταποκριθεί στις δυνατότητες της και να γίνει ο τόπος που μας αξίζει να ζούμε.

Είναι σημαντική για μένα η στήριξη σας γιατί μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ξανά όχι την Ελλάδα που χάσαμε, αλλά την Ελλάδα που ονειρευόμασταν πάντα και το ΠΑΣΟΚ, την μεγάλη δημοκρατική παράταξη να κατευθύνει και πάλι τις πολιτικές εξελίξεις της χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ είμαστε εμείς, είμαστε ενωμένοι και γι’ αυτό και μπορούμε να είμαστε και δυνατοί.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί σήμερα να μην είναι ο γίγαντας των ονείρων μας. Δεν είναι όμως και ο νάνος των φόβων μας.