Τετάρτη, 20.09.17

Τελευταία Ενημέρωση:10:26:25 PM GMT

Μιχάλης Τζελέπης - Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών - Αρθρα - Ομιλίες

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

E-mail Εκτύπωση
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η σημερινή πολιτική συγκυρία επιτάσσει την ταχύτατη και άμεση ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα στην λαϊκιστική Αριστερά και τον νεοφιλελεύθερο Συντηρητισμό της ΝΔ.

Η σημερινή Κυβερνητική πολιτική είναι αδιέξοδη σε πρακτικές του παρελθόντος, τις οποίες η χώρα της πλήρωσε πολύ ακριβά. Το «εθνικό αφήγημα» της εξόδου από την κρίση βρίσκεται ανάμεσα στις «ψεύτικες ελπίδες του χθες» και στις «προσλήψεις του σήμερα». Η δημαγωγία, ο κρατισμός, η συνωμοσιολογία, η εθνική μελαγχολία αποτελούν σύστοιχα στοιχεία της σημερινής ελληνικής πολιτικής κουλτούρας. Από την άλλη πλευρά, η Κεντροδεξιά είναι περιστοιχισμένη από ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χωρίς προοδευτικό πρόσημο και χαρακτήρα.

Σε όλα αυτά, ο χώρος της ευρύτερης Κεντροαριστεράς καλείται να δώσει λύσεις και να προβάλλει μία νέα, άλλη, διαφορετική προγραμματική ατζέντα στον δημόσιο χώρο, ένα νέο σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης.

Οι δυσκολίες ανασυγκρότησης και ανασύστασης του χώρου είναι πολλές και πολυεπίπεδες. Ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς είναι μεγάλος. Ο χώρος της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, σήμερα, καλείται να ανακαλύψει τα ταυτοτικά του χαρακτηριστικά, τις διακριτές ιδεολογικές του αναφορές και να συγκροτηθεί ένας ενιαίος Προοδευτικός πόλος ενάντια σε αυτό το δίπολο Δεξιάς-Αριστεράς προκειμένου να επαναθεμελιωθεί ένας νέος Προοδευτικός λόγος, με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει το Κέντρο, όχι όμως μόνο ως «συμβολική αναφορά». Αλλά και ως πυλώνας ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού βασικών θέσεων του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, ως η διαιρετική τομή που θα καθορίσει την νέα μορφή κοινωνικού συμβολαίου σε μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ των πολιτικών ελίτ και της κοινωνίας.

Η Κίνηση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη συναίνεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μέσα από μία ανοιχτή συνδιάσκεψη κομμάτων, πολιτικών στελεχών και προσωπικοτήτων είναι πραγματικά θαρραλέα και θα πρέπει να εκτιμηθεί και από τα υπόλοιπα κόμματα του ευρύτερου κέντρου ως τέτοια. Θαρραλέα γιατί εγκαταλείπει τις θεωρίες περί εγωισμού και αλαζονείας της εξουσίας και συμβάλλει στην δημιουργία μιας ενιαίας έκφρασης όλων των δυνάμεων του χώρου. Θαρραλέα γιατί το ΠΑΣΟΚ ως βασικός πυλώνας της Κεντροαριστεράς πρέπει να επιχειρήσει πολύπλευρα πολιτικά ανοίγματα, διακόπτοντας την αναμέτρηση με το παρελθόν του. Γιατί η χώρα χρειάζεται κόμματα που κοιτάζουν μπροστά-διαθέτοντας ταυτόχρονα την ευελιξία της συνεννόησης. Δεν είναι ο στόχος να συσπειρωθούμε μεταξύ μας και να αναμένουμε την πιθανή επιστροφή των ψηφοφόρων μας. Δεν είναι το κύριο ζήτημα «η πολιτική μας δικαίωση» για τις δύσκολες και αναγκαίες επιλογές που κάναμε. Θέλουμε την δημιουργία ενός μεγάλου ρεύματος πλειοψηφίας με νέο πολιτικό στίγμα για την χώρα, για την κοινωνία, για τους πολίτες.

Αυτό το νέο προοδευτικό εγχείρημα δεν είναι υπόθεση, όμως, μόνο των πολιτικών ελίτ. Ο κόσμος έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι στο ζοφερό περιβάλλον της χώρας δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλα λόγια και υποσχέσεις αλλά μόνο συγκεκριμένα και κοπιώδη βήματα απελευθέρωσης από την κρίση. Οι διαδικασίες που θα διαμορφώσουν την «Κεντροαριστερά του αύριο» πρέπει να καθοριστούν από την κοινωνία των πολιτών και να αποτελέσουν το «νέο», «άτυπο», «κοινωνικό συμβόλαιο με προοδευτικό πρόσημο» προκειμένου να κατορθώσει ο χώρος να αποκτήσει δομή, μορφή και περιεχόμενο. Αλλιώς οποιαδήποτε συζήτηση είναι ατελέσφορη και δεν θα μπορέσει να ευδοκιμήσει, καθώς η Κεντροαριστερά είναι ο κατεξοχήν προοδευτικός χώρος και ως τέτοιος χρειάζεται την ενεργό και ουσιαστική συμβολή των πολιτών.

Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας- πλήρωσε πολιτικά περισσότερο από κάθε άλλον χώρο τις οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης- εξακολουθεί να αποτελεί, όμως, τον κρίσιμο φορέα ισορροπίας της πολιτικής μας σκηνής. Η ανασυγκρότηση, λοιπόν, της προοδευτικής παράταξης δεν είναι επιλογή είναι ιστορική υποχρέωση όλων μας…

Συνέντευξη Μ. Τζελέπη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» στην ΕΡΤ

E-mail Εκτύπωση
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης παρευρέθηκε σήμερα, Τρίτη 20-12-2016 στην Εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους κ.κ. Γιώργο Δαράκη και Γιάννη Δάρρα σχολιάζοντας «τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις».

Στο πρώτο ερώτημα που ετέθη στον Βουλευτή από τον κ. Δάρρα σχετικά με την ονομαστική ψηφοφορία που αφορά την Τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, η οποία κατατέθηκε κατόπιν αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και για το «κοινωνικό επίδομα που έδωσε η Κυβέρνηση» ο κ. Τζελέπης προέβη στην ακόλουθη απάντηση: «Οι θέσεις και οι πολιτικές μας δεν ετεροπροσδιορίζονται με βάση τι πράττουν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ. Είναι ξεκάθαρο: ότι δεν είμαστε με κανέναν από τους δύο. Έχουμε σημαντικές και διακριτές ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές. Ο ρόλος μας και η πορεία μας είναι αυτόνομοι, όπως ήταν πάντοτε, απλούστατα τώρα μας προσέχουν περισσότερο. Να πάρουμε το «κοινωνικό επίδομα» που δόθηκε από την Κυβέρνηση. Ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ για να έρθει ο Πρωθυπουργός στην Βουλή, να πει κάτι για την «κοινωνική του ευαισθησία», να ανανεώσει το «αριστερό του προφίλ». Ήταν ένα καθαρά επικοινωνιακό μέτρο στη συγκεκριμένη στιγμή και γι΄ αυτό και ήταν πρόχειρα σχεδιασμένο. Είναι αδιανόητο όταν παίρνεις ένα μέτρο και θέλεις να ενισχύσεις τους πλέον αδύναμους οικονομικά, να μην μεριμνείς για την θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου. Αυτή τη στιγμή, με την προχειρότητα που έχει σχεδιαστεί αυτό το μέτρο το παίρνουν και πολλοί που δεν το έχουν ανάγκη, το πρώτο αυτό. Δεύτερον, τι θα γίνει με τους ανέργους; Τι θα γίνει με τις οικογένειες που παρουσιάζουν μηδενικό εισόδημα; Συνεπώς, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι σχεδιάστηκε πρόχειρα, κάτω από την πίεση που προανέφερα. Παρ’ όλα εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να διαφωνούμε κάθετα με τις σκοπιμότητες, μπορεί να είμαστε ριζικά αντίθετοι με τα επικοινωνιακά τρικ της Κυβέρνησης αλλά δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε να δοθεί αυτή η παροχή που προέρχεται από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών».

Στη συνέχεια, ως προς το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ο Βουλευτής απάντησε: «Είναι ένα «ραντεβού στα τυφλά» το τι πράττει η Κυβέρνηση, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, σέρνονται επί 10 μήνες… Αποδεικνύει συνεχώς, από την στιγμή που ανέλαβε την Διακυβέρνηση της χώρας την πολιτική της αδυναμία να διαπραγματευτεί. Δεν είναι μέρος της λύσης η Κυβέρνηση αλλά πολλαπλασιαστής της κρίσης και αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά που διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους».

            Επίσης, στο ερώτημα για την συμμετοχή του «ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ» σε περίπτωση εκλογών και τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση την επόμενη μέρα, ο κ. Τζελέπης δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή, όταν από το 2010 λέγαμε εμείς τότε ως ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να υπάρξει Εθνική Συνεννόηση, ότι πρέπει να υπάρξει Εθνική διαπραγμάτευση, τότε άλλοι θέλανε να γίνουν Πρωθυπουργοί μέσα από τα «Ζάππεια», άλλοι να κάνουν κόμματα για να πάρουν την Κυβέρνηση».

Επιπλέον, ως προς την αποδοκιμασία του ελληνικού λαού στις πολιτικές που εξέφραζαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και στην εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως μιας διαφορετικής πολιτικής επιλογής, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι: «Ο ελληνικός λαός ήταν ασφυκτικά πιεσμένος. Γιατί τότε για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν πολιτικές που «πήραν» από τον ελληνικό λαό, λόγω του ότι η χώρα οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία και έπρεπε πραγματικά να ληφθούν μέτρα, τι περιμένατε να κάνει μπροστά στα «εύκολα και μεγάλα λόγια» και τις «ακάλυπτες επιταγές» των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα; Όταν από το 2010 και η Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ «μοιράζανε» στις πλατείες με τους αγανακτισμένους με ακραίες φωνές τότε; Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Σας είπα μέσα από τις πλατείες, μέσα από τα Ζάππεια έγινε Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, μέσα από τις υποσχέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα και μετά έγινε Κυβέρνηση. Δηλαδή, και οι δύο χρησιμοποίησαν την κρίση όχι για να δώσουν λύσεις αλλά για «ίδιον κομματικό και προσωπικό όφελος». Αυτοί είναι λοιπόν οι λόγοι που βρισκόμαστε σήμερα στον 8ο Μνημονιακό Προϋπολογισμό».

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής στο ερώτημα αναφορικά με την πολιτική οριοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα δεν θεωρούμε το ΣΥΡΙΖΑ έξω από το Ευρωπαϊκό τόξο. Απλούστατα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατανοήσει πλέον ότι η λύση θα δοθεί μέσα από Εθνική Συνεννόηση, μέσα από Εθνική Γραμμή Διαπραγμάτευσης, κάτι που δεν βλέπουμε να το θέλει. Έρχεται εκ των υστέρων όταν οδηγεί τα πράγματα, διότι έχουν πραγματικά μία ικανότητα να οδηγούν τα πράγματα σε αδιέξοδο και μετά να φέρνουν τον Διχασμό. Κάθε φορά που φτάνουν τα πράγματα σ’ αυτό, το οριακό σημείο, τότε έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και βάζει το δίλημμα στα πολιτικά κόμματα. Δεν πρέπει να φτάνουμε ούτε στον διχασμό ούτε στο αδιέξοδο για να βάζει διλήμματα. Εκ των προτέρων πρέπει να συνεννοηθούμε αφήνοντας πίσω τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που έχουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Τέλος, απαντώντας στο τελευταίο ερώτημα του κ. Δάρρα εάν «ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει την Δημοκρατική Συμπαράταξη ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει άνοιγμα στο ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Τζελέπης δήλωσε ότι: «Κάθε φορά ανάλογα με τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο βλέπουμε ότι μας ταυτίζουν είτε ως «ουρά» όπως είπατε, είτε ως δεκανίκι κάποιου. Λοιπόν δεν είμαστε ούτε «ουρά» ούτε «δεκανίκι» κανενός. Έχουμε την δική μας αυτόνομη πορεία, το δικό μας πολιτικό λόγο και ρόλο και μάλιστα πολύ σύντομα θα δείτε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξαναβρίσκεται με την ελληνική κοινωνία σ’ ένα νέο πολιτικό πρόταγμα».

«Το αγροτικό πρόβλημα δεν λύνεται με «προσχηματικούς διαλόγους» σε θεματικές και με «αναρμόδιους»»

E-mail Εκτύπωση
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο του 2015 που ανέλαβε την Διακυβέρνηση της χώρας πέτυχε με μοναδικό τρόπο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γιγαντωθούν τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού λαού και της Εθνικής οικονομίας.
Εξ’ αιτίας των πολιτικών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δημιουργήθηκαν κοινά και πολλαπλά αδιέξοδα στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, στοχοποιώντας κάθε παραγωγική προσπάθεια.
Τραγικό επακόλουθο της ανικανότητας της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον πρωτογενή τομέα είναι: η εξαθλίωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της αγροτικής οικονομίας.
Η Κυβέρνηση αντί να δώσει κίνητρα στις παραγωγικές ομάδες να παράγουν περισσότερα και ανταγωνιστικότερα προϊόντα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, κήρυξε «πόλεμο», προωθώντας φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη φτωχοποίηση των αγροτών-παραγωγών.
Μετέτρεψε τους αγρότες σε εργάτες-γης και το αγροτικό εισόδημα σε αγροτικό επίδομα. Η σημερινή αγροτική κρίση είναι προϊόν της αποτυχημένης πολιτικής της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία δείχνει ξεκάθαρα και απροκάλυπτα ότι αποστρέφεται τους αγρότες, την ύπαιθρο και την παραγωγή. Είναι πραγματικά απορίας άξιον πως μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ελήφθησαν τόσα πολλά αρνητικά μέτρα σε βάρος του αγροτικού εισοδήματος.

Ενδεικτικά αναφέρω:

1) Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων από 1-1-2017 με συντελεστή από το 13% στο 22% έως και το 45%, με ταυτόχρονη φορολόγηση της Ενιαίας Ενίσχυσης της ΚΑΠ, στρεβλώνοντας την ΚΑΠ. Οι Κοινοτικές ενισχύσεις δεν είναι το πιο εύκολο εισπράξιμο κεφάλαιο για να καλύπτονται δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά αποσκοπούν στην ενίσχυση της παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων και στην προστασία του περιβάλλοντος.
2) Κατήργησε τον ΟΓΑ που αποτελούσε κατάκτηση των αγροτών
3) Τριπλασίασε τις ασφαλιστικές εισφορές που για πρώτη φορά συνδέονται με το φορολογητέο εισόδημα και θα φτάσουν μαζί με τις εισφορές υπέρ υγείας στο 27,5% του εισοδήματος (κρυφή φορολογία). Από 1-1-2017 οι εισφορές θα ανέλθουν στο 21,2% για τον ΟΓΑ ενώ οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά και τις αυξήσεις στις εισφορές του 2016
4) Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100% και τέλος επιτηδεύματος στα 650 ευρώ για κάθε αγρότη εξομοιώνοντας τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με τις επιχειρήσεις
5) Αύξησε τον ΕΝΦΙΑ και τους έμμεσους φόρους εντάσσοντας και τα αγροτεμάχια στην πληρωμή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (2017)
6) Αύξησε το ΦΠΑ στο 24% αυξάνοντας το κόστος παραγωγής
7) Επέβαλλε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί
8) Κατήργησε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες και με τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα το κόστος ενέργειας θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
9) Επέβαλλε τα capital controls εξαφανίζοντας την ρευστότητα
10) Μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση και καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και μεταφορά των αποθεματικών από ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
11) Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος
12) Πάγωμα δύο χρόνια τώρα από την έναρξή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2015-2020, ύψους περίπου 20 δις στα οποία περιλαμβάνονται και 6 δις για την Αγροτική Ανάπτυξη.
Μετά από αυτήν την καταιγίδα αρνητικών μέτρων, τώρα πια, οι κύριοι της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι αντιμέτωποι με τις επιλογές τους και δυστυχώς για αυτούς οι μύθοι τους έχουν πλέον τελειώσει. Δεν υπάρχουν πια «ευήκοα ώτα» και ιδιαίτερα στους αγρότες.
Το αγροτικό πρόβλημα δεν λύνεται με «προσχηματικούς διαλόγους» σε θεματικές και με «αναρμόδιους». Το αγροτικό ζήτημα της χώρας πρέπει να είναι ενταγμένο σ’ ένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το οποίο θα προκύψει μέσα από τη συζήτηση και τον διάλογο με τους αγρότες και τους φορείς της ελληνικής υπαίθρου για να σταματήσουμε να έχουμε μη βιώσιμες, από-επενδυμένες, ήδη υπερφορολογημένες και άνευ βασικών υποδομών ημιλυπόθυμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Το Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης πρέπει να στηρίζεται στις παρακάτω πολιτικές:
1)Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας
2)Αναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου με στόχο τον προσανατολισμό στην αγορά και κατάρτιση ειδικού προγράμματος στην κτηνοτροφία για την αντικατάσταση των εισαγωγών
3)Σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής
4) Θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την προώθηση νέων συλλογικών δομών και για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων κόστους και μικρού μεγέθους εκμεταλλεύσεων
5) Επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ στους οργανωμένους παραγωγούς για μείωση του κόστους παραγωγής
6) Διατήρηση της αυτοτέλειας του ΟΓΑ
7) Μεταρρύθμιση του ΟΓΑ σε φορέα ασφάλισης των αγροτών με διαχωρισμό του ταμείου πρόνοιας και αφαίρεση άλλων δαπανών που δεν ανήκουν στον ΟΓΑ. -Αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα.
-Ασφαλιστικές εισφορές από τον ΕΝΑ για κάθε νέο ζευγάρι αγροτών τα πρώτα πέντε χρόνια για να διευκολύνουμε την ηλιακή ανανέωση.
8) Προοδευτική μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών για να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής
9) Επιστροφή ΦΠΑ στα γεωργοεφόδια στο 13% για τον ίδιο σκοπό
10) Διατήρηση του αφορολόγητου και του ακατάσχετου των ενισχύσεων και την εφαρμογή ακατάσχετου λογαριασμού για τις εκμεταλλεύσεις
11) Καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου για την μείωση του κόστους ενέργειας και του κόστους παραγωγής
12) Αξιοποίηση άμεσα όλων των δυνατοτήτων της ΚΑΠ (2015-2020) ύψους 20δις  για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας. Με έμφαση στους νέους αγρότες, στα σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης, στα εγγειοβελτιωτικά και προγράμματα κάλυψης από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και των απότομων μεταβολών της αγοράς
13) Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης παραγωγικών επενδύσεων, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων
14) Καθιέρωση πολιτικών για:
Α) Χρήση γης και νερού
Β) Γενετικού και πολλαπλασιαστικού υλικού
Γ) Έλεγχο και Εποπτεία της Αγοράς
Δ) Αύξηση της προστιθέμενης αξίας
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι «Τώρα είναι η ώρα της πολιτικής επιλογής για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων του αγροτικού χώρου βάζοντας τέλος στην περαιτέρω διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Τώρα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες ειλικρινούς διαβούλευσης με τους αγρότες ξεκινώντας από μηδενική βάση».  
Με οποιαδήποτε άλλη επιλογή η Εθνική Ζημιά που θα προκληθεί θα είναι, δυστυχώς, ανεπανόρθωτη….

Μήνυμα Μ. Τζελέπη για τη Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

E-mail Εκτύπωση
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όλους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας που υπέστησαν τις σφαγές, τη λεηλασία και κάθε μορφή βίας από το κίνημα των Νεότουρκων.
Η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε επίσημα τον Οκτώβρη του 1998 από τη Βουλή των Ελλήνων κατόπιν  πρωτοβουλίας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενοι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.
95 χρόνια συμπληρώνονται από τις πιο μαύρες σελίδες του ελληνισμού και της ιστορίας μας… Οι Έλληνες έπεσαν θύματα του νεοτουρκικού εθνικισμού, δολοφονήθηκαν, εκδιώχθηκαν, υπέστησαν εξαναγκαστικό ξεριζωμό, πορείες στη έρημο, με βασανιστήρια, πείνα και δίψα.
Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα αποτελεί ιστορικό χρέος όλων μας να τιμούμε, να σεβόμαστε, να διαφυλάττουμε και να διαιωνίζουμε την ιστορική μας αλήθεια: Καμία πράξη βίας δεν μπορεί να σβήσει τα ιδανικά, τον πολιτισμό και την μνήμη ενός λαού…

«Διαλύσατε τον ΟΓΑ και δεν ξέρουν πια οι αγρότες τι γίνεται με τις συντάξεις»

E-mail Εκτύπωση
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Δευτέρας 18-9-2017, κατά τη συζήτηση της υπ’ αριθμόν Α.Π.: 14/12/16.3.2017 Επίκαιρης Επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα: «Πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, αλαλούμ με τις εισφορές, και τα μπλοκάκια, διοικητικό χάος στον ΕΦΚΑ».

O κ. Τζελέπης στην Ομιλία του σχολίασε χαρακτηριστικά ότι: «Η Κυβέρνηση, όπως σε όλα τα θέματα, επιχειρεί να παρουσιάσει τις παρεμβάσεις της και στο ασφαλιστικό ως μια προσέγγιση ταξική, που οδηγεί στην προστασία των φτωχών, σε μια προσπάθεια δε να εξαπατήσει για άλλη μια φορά ακόμη τους πολίτες. Για πρώτη φορά η παρέμβαση στο ασφαλιστικό δημιουργεί τόσες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, με την ακραία αύξηση των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα επιβαρύνεται σημαντικά και η ανεργία θα δούμε σε λίγο να είναι και πάλι το μείζον πρόβλημα. Ο «Αρμαγεδών Κατρούγκαλου» στο ασφαλιστικό αποτέλεσε «αντιμεταρρύθμιση», αντί για μεταρρύθμιση, η οποία οδήγησε σε πλήρη κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη μετατροπή του σε ένα προνοιακό σύστημα χαμηλών παροχών με πολύ υψηλό κόστος για τον εργαζόμενο, τον επαγγελματία και τον αγρότη ιδιαίτερα. Σήμερα για άλλη μια φορά είστε αντιμέτωποι με τις επιλογές σας».

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής τοποθετήθηκε εκτενώς για τις επιπτώσεις της διάλυσης του ΟΓΑ και της ενσωμάτωσής του στον ΕΦΚΑ. «Να έλθουμε τώρα σε έναν ευαίσθητο ασφαλιστικό οργανισμό, τον ΟΓΑ, όπου τον καταργήσατε και τον διαλύσατε. Σας τονίζαμε τότε ότι μην προχωρήσετε σε αυτήν τη διαδικασία. Δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, γιατί και το 2013, όταν υπήρξε παρόμοια πρόταση, από την τρόικα τότε -για εσάς σήμερα οι «θεσμοί»- τελικά αποδέχθηκαν ότι ο ΟΓΑ δεν έπρεπε να διαλυθεί, αλλά έπρεπε να αποτελέσει έναν ασφαλιστικό, προνοιακό οργανισμό, όπως ήδη είχε ξεκινήσει με τα οικογενειακά επιδόματα. Εσείς διαλύσατε τον ΟΓΑ και σήμερα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Δεν ξέρουν πλέον οι αγρότες τι γίνεται με τις συντάξεις. Και μάλιστα, διαλύσατε τον ΟΓΑ και από την άλλη πλευρά, αυξήσατε τις ασφαλιστικές εισφορές από το 10% συνολικά, που ήταν στις επτά κατηγορίες επί του εισοδήματος, με το τεκμαρτό εισόδημα τις πήγατε στο 27%, η ασφαλιστική εισφορά αυξήθηκε από 1/1/2016 κατά 63% και υπερδιπλασιάστηκε από 1/1/2017 με κατώτερη ασφαλιστική εισφορά 5.000 ευρώ από 753 ευρώ. Αυτά τα λέω για να δούμε τα νούμερα.

Όμως, μπορείτε παρόλα αυτά να αποδώσετε συντάξεις σήμερα; Πότε όφειλε ο ΕΦΚΑ να αποδώσει για πρώτη φορά αγροτική σύνταξη; Στους γεννηθέντες του 1950, οι οποίοι περιμένουν από 1/7/2017 να πάρουν τη σύνταξή τους. Εδώ κατέθεσα Επίκαιρη Ερώτηση και συζητήθηκε αν θα μπορέσετε να πληρώσετε τις συντάξεις αυτές, γιατί φαινόταν ότι δεν έχετε ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγική, ούτε μπορείτε να διοικήσετε πλέον αυτόν τον Οργανισμό. Σήμερα, έχουμε Σεπτέμβριο μήνα και δεκατέσσερις χιλιάδες πεντακόσιοι αγρότες, που έπρεπε την 1-7-2017 να πληρωθούν, δεν έχουν πληρωθεί. Δεσμευθήκατε απ’ αυτό εδώ το Βήμα ότι τον Αύγουστο θα πληρώσετε χίλιες συντάξεις, τον Σεπτέμβριο τρεις χιλιάδες συντάξεις και κάθε μήνα περαιτέρω από τρεις χιλιάδες συντάξεις μέχρι τις 31-12-2017, που θα πληρώσετε τις δεκατέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες συντάξεις. Πόσες πληρώσατε μέχρι σήμερα; Έχουμε Σεπτέμβριο μήνα. Ενενήντα τρεις συντάξεις! Και μη μου φέρετε άλλα στοιχεία εδώ. Θα είναι κάλπικα, όπως κάλπικες ήταν και οι υποσχέσεις σας στον ελληνικό λαό. Ούτε στις 31-12-2017 θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε τις συντάξεις. Πιθανόν να πληρώσετε μόνο όσους είχαν ασφαλιστικές εισφορές, μόνο στον ΟΓΑ που είναι το 1/3 από τους 14.500 συνταξιούχους συνολικά. Όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και σε άλλα ταμεία ούτε σε δυο χρόνια δεν θα μπορέσετε να τους πληρώσετε με τους ρυθμούς που πάτε. Και αυτό ξέρετε γιατί; Γιατί ακόμη και σήμερα, που έχετε τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους τα ασφαλιστικά ταμεία, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ενιαία και αλληλογραφούν από γραφείο σε γραφείο. Επιτέλους, θα τα δείτε όλα αυτά, αυτόν το λαβύρινθο που δημιουργήσατε στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας;».

Ακόμα, ο Βουλευτής μίλησε και για το επίδομα συζύγου στους συνταξιούχους αγρότες. «Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Κόπηκε το επίδομα συζύγου στους συνταξιούχους αγρότες, των οποίων η σύζυγος ήταν γεννημένη το 1952, μόλις έπιασε δηλαδή τα εξήντα πέντε έτη. Κόψατε από τον συνταξιούχο των 330 ευρώ 48 ευρώ, δηλαδή το 15%. Είναι από δικό σας λάθος. Γιατί; Γιατί δεν αλλάξατε το μηχανογραφικό σύστημα, προκειμένου να γίνει σωστή ενημέρωση ότι δεν συνταξιοδοτείται η αγρότισσα στα εξήντα πέντε, αλλά στα εξήντα επτά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κόβεται το επίδομα συζύγου από τον συνταξιούχο αγρότη, ενώ η γυναίκα του δεν έχει πάρει ακόμη σύνταξη. Προσπάθησα να επιστήσω την προσοχή επανειλημμένα στις υπηρεσίες του ΟΓΑ, για να αποκατασταθεί άμεσα αυτή η αδικία. Δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη οι ανταποκριτές του ΟΓΑ. Τέσσερις μήνες τώρα κόβεται αυτό το επίδομα συζύγου και δεν έχουν ενημερωθεί οι ανταποκριτές του ΟΓΑ τι πρέπει να πράξουν. Είναι πολύ απλό. Να ζητήσουν μια φωτοτυπία της ταυτότητας των συζύγων, και να τη στείλουν στα κεντρικά –ποια κεντρικά;- του ΕΦΚΑ, για να αποκαταστήσουν το επίδομα συζύγου σ’ αυτούς τους συνταξιούχους αγρότες. Ξέρετε τι σημαίνει να κόβονται 48 ευρώ στον συνταξιούχο των 330 ευρώ; Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή επιτέλους, για να καταλάβετε πού έχετε οδηγήσει σήμερα ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο με τη φορολογία, με τα ασφαλιστικά, με αυτό το αλαλούμ, με αυτήν την προχειρότητα που υπάρχει σήμερα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης;».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τζελέπης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Πράγματι, ίσως να περίμενε ο ελληνικός λαός κάτι καλύτερο. Επένδυσε στις δικές σας αυταπάτες. Δεν έχετε, όμως, άλλα περιθώρια, γιατί σας έχουν καταλάβει. Και πολύ περισσότερο δεν έχετε άλλα περιθώρια για καμία πολιτική μετάλλαξη. Γι’ αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φύγετε μίαν ώρα γρηγορότερα».

Σελίδα 1 από 68