Παρασκευή, 21.07.17

Τελευταία Ενημέρωση:11:43:50 AM GMT

Τελευταία Νέα:

Μιχάλης Τζελέπης - Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών - Δελτία Τύπου

«Ούτε ένας από τους επιλαχόντες που επιθυμεί να ενταχθεί στο Μέτρο 6.1 των «Νέων Αγροτών» να μην μείνει εκτός» αιτείται ο Μ. Τζελέπης

E-mail Εκτύπωση
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

      Στην Ολομέλεια της Βουλής, της Πέμπτης 20-7-2017 συζητήθηκε η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 1215/11-7-2017 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Σερρών και Υπευθύνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου αναφορικά με «τους επιλαχόντες του Μέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020».
     Στην αρχή της Ομιλίας του, ο Βουλευτής περιέγραψε αναλυτικώς την υφιστάμενη κατάσταση. Ειδικότερα, όπως τόνισε: «Κύριε Υπουργέ, αρχές Ιουλίου, μετά την αξιολόγηση που έγινε στους ενδιαφερομένους νέους αγρότες για να ενταχθούν στο «Πρόγραμμα 6.1» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αναρτήθηκαν οι πίνακες για τους δικαιούχους, για τους εν δυνάμει δικαιούχους, για τους επιλαχόντες και τους απορριπτόμενους. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των νέων αγροτών να ενταχθούν σε αυτό το Πρόγραμμα, που είναι και το μοναδικό εργαλείο χρηματοδότησης νέων αγροτών για να εγκατασταθούν στην αγροτική παραγωγή, ήταν μεγάλο. Το είχαμε επισημάνει. Βλέπουμε, όμως, από τις αναρτήσεις των πινάκων, ότι ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερομένων νέων αγροτών να ενταχθούν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα -για την ακρίβεια, ένας στους τρεις από αυτούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον- μένουν εκτός ως επιλαχόντες. Και όταν μιλάμε για επιλαχόντες, μιλάμε γι’ αυτούς που σύμφωνα με την προκήρυξη του Υπουργείου, είχαν τη συγκεκριμένη μοριοδότηση να ενταχθούν, αλλά δεν έφτανε η χρηματοδότηση, τα κονδύλια, δηλαδή, που κατανεμήθηκαν από το Υπουργείο στις περιφέρειες. Για την ακρίβεια θα ήθελα να αναφέρω τα εξής: Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι δικαιούχοι ήταν 2.063 και οι επιλαχόντες 1.134. Στη Θεσσαλία, 1.342 δικαιούχοι, 482 επιλαχόντες. Στη Δυτική Ελλάδα, 1.210 δικαιούχοι, 428 επιλαχόντες. Αντίστοιχα, στην Κρήτη οι δικαιούχοι ήταν 1.198 και οι επιλαχόντες 451. Στον Νομό μου, στον Νομό Σερρών, έναν δυναμικό αγροτικό Νομό, όπου ομολογουμένως χρειάζεται η ένταξη νέων αγροτών για την ηλικιακή ανανέωση των αγροτών, οι δικαιούχοι ήταν 424 δικαιούχοι -81 εν δυνάμει- και 222 οι επιλαχόντες».  
      Επιπλέον, ο κ. Τζελέπης, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά τη σπουδαιότητα του μέτρου, έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Πρώτον, με την υπερδέσμευση που έχετε σε σχέση με το 110% του αρχικού ποσού, το οποίο είναι περίπου 24 εκατομμύρια, πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα αυτά και πότε; Και αν από εδώ καλυφθεί το 1/3 αυτών που έμειναν εκτός, τι θα γίνει με το υπόλοιπο 2/3 των νέων αγροτών που δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης; Επίσης, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ούτως ώστε να μην χαθεί ούτε ένας νέος που θέλει και επιθυμεί να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα; Γιατί, από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψη  ότι αν δεν ενταχθούν αυτοί οι νέοι αγρότες που θέλουν τώρα να μπουν στην παραγωγική διαδικασία, κάνοντας αυτήν την αίτηση, δεν θα μπορέσουν, δυστυχώς, να κάνουν ξανά χρήση του δικαιώματος για να ενταχθούν σε μια νέα προκήρυξη του Προγράμματος Νέων Αγροτών».
      Στη συνέχεια, ο Βουλευτής, λαμβάνοντας υπόψη την απάντηση του Υπουργού τόνισε τα εξής: «Κύριε Υπουργέ, σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι γνωστό ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τονίσατε εδώ ότι η κατανομή έγινε σύμφωνα με αυτά που συνεννοηθήκατε με τις περιφέρειες. Εδώ έχω επιστολές και από τον κ. Αγοραστό, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και από τον κ. Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και από την Κεντρική Μακεδονία, όπου οι περιφερειάρχες ζητούν από εσάς να βρείτε από κοινού έναν τρόπο ούτως ώστε αυτοί οι νέοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών στην αγροτική παραγωγή, να μην μείνουν εκτός. Επίσης, από την άλλη πλευρά γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτοί οι νέοι αγρότες που έκαναν την πρόταση να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο, επένδυσαν χρόνο και χρήμα στο παραπάνω Πρόγραμμα, σε μελετητές για τη σύνταξη των φακέλων τους. Και αφού άργησε η αξιολόγησή τους, από την άλλη πλευρά υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ, ενταχθήκαν στον ΕΛΓΑ με την προοπτική ότι αφού έχουν την μοριοδότηση -γιατί ήξερε ο καθένας περίπου τι μοριοδότηση είχε- θα μπορούσαν να ασκήσουν το αγροτικό επάγγελμα. Δυστυχώς, σήμερα η αδικία έρχεται και τους πνίγει, γιατί βλέπουν ότι νέοι αγρότες σε άλλες περιοχές, με λιγότερη μοριοδότηση από αυτούς, έχουν ενταχθεί και αυτοί μένουν εκτός».
      Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τζελέπης υπογράμμισε ότι: «Είχα τονίσει από τις 2/2/2017 να μην αρκείστε στην υπερδέσμευση του 10% και  σας είχα πει να προχωρήστε σε μια υπερδέσμευση 20%. Και μπορούσατε να το κάνετε, γιατί υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή. Είναι γνωστά τα προβλήματα της ανεργίας στην περιφέρεια, της αστυφιλίας, αλλά και η προοπτική, από την άλλη την πλευρά, που βλέπουν οι νέοι μας με την ενασχόληση με το αγροτικό επάγγελμα. Είχα τονίσει, επίσης, ότι θα μείνουν αζήτητα κονδύλια σε περιφέρεις. Και τώρα κάνετε επαναπροκήρυξη σε αυτές τις περιφέρεις. Τουλάχιστον τώρα, και αφού κάνατε την επαναπροκήρυξη, αν αυτά τα κονδύλια δεν απορροφηθούν, να τα μεταφέρετε στις περιφέρειες όπου πραγματικά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον -είναι αγροτικές περιοχές, έχουν μια ιστορία και μια παράδοση σε σχέση με το αγροτικό επάγγελμα- ούτως ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν όλοι αυτοί οι αγρότες που μένουν εκτός αυτήν τη χρονική στιγμή. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε και εσείς απόλυτα την ανάγκη αυτήν τη στιγμή να βρεθεί μια λύση, ούτως ώστε ούτε ένας, μα ούτε ένας από τους επιλαχόντες νέους που επιθυμούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο Μέτρο 6.1 των «Νέων Αγροτών» να μην μείνει εκτός. Συνεργαστείτε με τις περιφέρειες, με τους περιφερειάρχες, μεταφέρετε κονδύλια από άλλες δράσεις, διότι κατανοείτε και εσείς -γιατί και εσείς πιστεύετε και στην ηλικιακή ανανέωση που πρέπει να έχει ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας όταν μόνο το 5,5% είναι κάτω των τριάντα πέντε ετών- την σπουδαιότητα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή να βρεθεί λύση, ούτως ώστε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στο συγκεκριμένο μέτρο».
      Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την έντονη πίεση του Βουλευτή και τις συνεχόμενες Κοινοβουλευτικές του Παρεμβάσεις για το θέμα αυτό, δήλωσε ότι: «Όσον αφορά την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της ένταξης, νομίζω ότι συμφωνούμε. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό. Βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα και αυτό εξετάζουμε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες».

Μαύρη και Θλιβερή Επέτειος

E-mail Εκτύπωση
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

kirpiako

Συμπληρώνονται 43 χρόνια από τις 20-7-1974, όταν τα τουρκικά στρατόπεδα εισέβαλλαν στην Κύπρο και κατέλαβαν έκταση, την οποία διατηρούν ακόμη και σήμερα.
Μετά το πρόσφατο ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, η Μαύρη αυτή επέτειος βρίσκει την πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων πιο απογοητευμένη από ποτέ, αφού λύση δεν διαφαίνεται στον  Ορίζοντα.
Η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο αποτελεί ανοιχτή πληγή για το Έθνος.
Εθνικό Συμφέρον είναι η γνώση της αλήθειας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να τα αποφύγουμε στο μέλλον

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι ότι περνάμε πλέον από το ιδιωτικό κρατικοδίαιτο μονοπώλιο του ΟΑΣΘ σε ένα κρατικό μονοπώλιο του Υπουργείου Μεταφορών

E-mail Εκτύπωση
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

      Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Τετάρτης 19-7-2017 στη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις»
      Στην αρχή της Ομιλίας του, ο Βουλευτής τοποθετήθηκε εκτενώς για τον χαρακτήρα του Νομοσχεδίου με την μορφή του επείγοντος: «Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο με τη μορφή του επείγοντος. Υπήρχε λόγος να συζητείται το νομοσχέδιο αυτό με τη μορφή του επείγοντος; Όχι! Εισάγεται ως λαθραία επείγον ή εικονικά επείγον το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Από την άλλη πλευρά, επί έναν χρόνο τι μεθοδεύσεις έχουμε από την πλευρά του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε σχέση με την πόλη της Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ; Για έναν χρόνο ταλαιπωρείται η πόλη, μη τηρώντας τη σύμβαση ο Υπουργός. Αποτέλεσμα ήταν οι εργαζόμενοι να κάνουν χρήση του δικαιώματος της απεργίας, ταλαιπωρώντας για πολλές μέρες τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. O κόσμος αγανακτούσε και ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος έτρεχαν στην Εισαγγελία για να λύσουν το πρόβλημα. Μετά ακολουθούσαν μυστικές συμφωνίες με τους μετόχους του ΟΑΣΘ, για να μειώσουν αυτοί τους μισθούς των εργαζομένων, αφήνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα τα βρει κάπου το Υπουργείο μαζί τους. Οι εργαζόμενοι και πάλι κατήγγειλαν τους μετόχους, ανακοίνωναν κινητοποιήσεις και προχωρούσαν σε απεργίες. Η σύμβαση είναι σε ισχύ, γιατί έχει κυρωθεί το 2008 στη Βουλή, και μέχρι τουλάχιστον 31 Δεκεμβρίου του 2019. Σας το επισήμανε αυτό άλλωστε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αριθμόν 320/2016 γνωμοδότησή του. Γι’ αυτό και ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, στις 10 Μαρτίου 2017, διαπιστώνει ότι, λόγω μη εξόφλησης συμβατικών υποχρεώσεων που είχε αναλάβει το ελληνικό δημόσιο έναντι του οργανισμού, αδυνατούσε να πληρώσει τους εργαζόμενους».  
      Ακόμα, ο κ. Τζελέπης δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι: «Σε πρόσφατη δε επιστολή που απέστειλε ο Πρωθυπουργός προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεσμεύεται ότι μετά τις 21 Ιουλίου του 2017 δεν θα κάνει καμία απολύτως κρατικοποίηση και θα μειώσει τον αριθμό των συμβασιούχων. Πόσο του μηνός έχουμε σήμερα; Είναι 19 Ιουλίου. Γι’ αυτό τρέχετε να φέρετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Με το παρόν νομοσχέδιο κρατικοποιείτε τον ΟΑΣΘ, όταν τις κρατικές αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, τον ΟΑΣΑ, τις βάζετε στο Υπερταμείο για ιδιωτικοποίηση. Με λίγα λόγια, ο κύριος Υπουργός με το ένα χέρι στέλνει τον ΟΑΣΑ στο Υπερταμείο και με το άλλο χέρι κρατικοποιεί τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Πάμε να κουκουλώσουμε την ιστορία του ΟΑΣΑ στην Αθήνα με δήθεν επανάσταση στη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι ότι περνάμε πλέον από το ιδιωτικό κρατικοδίαιτο μονοπώλιο του ΟΑΣΘ, δυστυχώς σε ένα κρατικό μονοπώλιο του Υπουργείου Μεταφορών. Η κρατικοποίηση που πάτε να επιβάλετε και ο τρόπος που πάτε να την κάνετε θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο το συγκοινωνιακό έργο της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν μπορεί να προβλέψει το συνολικό κόστος όλου του εγχειρήματος. Το παρόν, όμως, νομοσχέδιο δεν δίνει την παραμικρή εγγύηση και την παραμικρή εξασφάλιση ότι θα δημιουργηθεί κάτι καλύτερο, ότι θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης σε σχέση με αυτό που προϋπήρχε».
      Επιπροσθέτως, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό, ο Βουλευτής έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ρωτήσω το εξής: Ακούμε, κύριε Υπουργέ, ότι σύμφωνα με τον έλεγχο υπάρχει κακοδιαχείριση στον ΟΑΣΘ. Τους στείλατε στη Δικαιοσύνη; Μόνον η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να αποφανθεί. Γιατί πάμε σε εκκαθάριση εν λειτουργία του Οργανισμού, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν διασφαλίζει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς; Επίσης, έχετε στοιχεία να μας πείτε πόσο λιγότερο θα κοστίζει ο ΑΣΥΘ σύμφωνα με τους στόχους που εσείς βάζετε; Θα παραμείνει το εισιτήριο σήμερα φθηνότερο, όταν στην πρώτη κατηγορία στη Θεσσαλονίκη είναι 1 ευρώ έναντι του 1,40 ευρώ που ισχύει στην Αθήνα; Αν μας φέρετε τα στοιχεία αυτά, θα μπορούμε να μιλάμε με συγκεκριμένα νούμερα και όχι με καλές προθέσεις. Γιατί; Γιατί εδώ και δυόμισι χρόνια που βρίσκεστε στην κυβέρνηση χορτάσαμε από καλές προθέσεις.».

     Επίσης, ο κ. Τζελέπης τόνισε ότι: «Το μήνυμα, λοιπόν, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ξεκάθαρο. Ζητάμε δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, σύγχρονες, ευρωπαϊκές, που να σχεδιάζονται σε συνεργασία με τους ανθρώπους της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπως η αυτοδιοίκηση, το εργατικό κέντρο και οι παραγωγικοί φορείς, οι οποίοι βιώνουν από πρώτο χέρι τις ανάγκες της πόλης κι όχι από τους αρεστούς του εκάστοτε Υπουργού. Γιατί και στα δύο όργανα τα οποία συστήνετε, και στον ΟΣΕΘ και στον ΑΣΥΘ, οι πέντε είναι διορισμένοι από το Υπουργείο, από τον εκάστοτε Υπουργό, και οι τέσσερις θα είναι απλώς διακοσμητικοί».
      Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τζελέπης αναφέρθηκε εκτενώς και στην υπεκφυγή του κ. Σπίρτζη να απαντήσει στις Επίκαιρες Ερωτήσεις που του καταθέτει διαρκώς για το ζήτημα της δημιουργίας 3 νέων σταθμών διοδίων στον Ν. Σερρών: «Χρειάζομαι τριάντα δευτερόλεπτα να πω το πώς αντιλαμβάνεται το κοινοβουλευτικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ο κύριος Υπουργός, ο οποίος έχει σχεδιάσει τα τριάντα οκτώ διόδια στην Εγνατία Οδό, όταν επί ενάμιση μήνα, καταθέτοντας κάθε Πέμπτη επίκαιρη ερώτηση, προσπαθώντας να κάνω Κοινοβουλευτικό διάλογο για τα τρία διόδια που έχει στήσει στον Νομό Σερρών, όπου επιβάλλει ασφυκτικά ένα μεγάλο κόστος σε σχέση με τη μεταφορά ανθρώπων, προϊόντων κ.λπ. στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο κύριος Υπουργός δηλώνει συνεχώς Υπουργικό κώλυμα. Όταν μάλλον είναι να αναλάβετε τις ευθύνες σας, κύριε Υπουργέ, μάλλον είστε μόνιμα απών. Γιατί; Γιατί φέρνετε κατεπείγοντα νομοσχέδια και δεν έχετε χρόνο ή μήπως δεν σας το επιτρέπει η ατζέντα σας από τα συνεχόμενα ταξίδια που κάνετε εντός Ελλάδος για να εγκαινιάζετε έργα άλλων; Κάποτε, όμως, θα έρθετε και θα τα πούμε σε σχέση με το μείζον πρόβλημα που δημιουργείτε στον Νομό Σερρών».

Σίριαλ με τις Συντάξεις των υπο-συνταξιόδοτηση αγροτών-«Σχέδια επί χάρτου» από το Υπουργείου για τμηματική καταβολή συντάξεων έως 31-12-2017 αντί της συνολικής καταβολής μέχρι 1-7-2017 που ίσχυε

E-mail Εκτύπωση
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

tzelepis

Στην Ολομέλεια της Βουλής, της Πέμπτης 13-7-2017, συζητήθηκε η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 1177/5-7-2017 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο αναφορικά με «την τραγελαφική κατάσταση στη διαδικασία συνταξιοδότησης των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων γεννηθέντων το 1950».

Στην αρχή της Επίκαιρης Ερώτησής του, ο Βουλευτής υπογράμμισε τα εξής: «Με τον Ν.4387/2016, γνωστό ως «Νόμο Κατρούγκαλου», ψηφίσατε και τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, του ΕΦΚΑ. Η βιαστική και εσπευσμένη εφαρμογή του από αρχές του 2017 απεδείχθη ότι ήταν χωρίς σχέδιο, γι’ αυτό και εξελίσσεται ο ΕΦΚΑ σε μια μόνιμη πηγή δημιουργίας σοβαρών προβλημάτων. Έτσι, είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα και με τους ασφαλισμένους αγρότες στον ΟΓΑ. Με τη διάλυση του ΟΓΑ και την ενσωμάτωσή του στον ΕΦΚΑ, αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγχυση, αγωνία και οι αγρότες βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι. Γιατί; Διότι οι γεννηθέντες αγρότες του 1950, οι οποίοι θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν την 1-7-2017, ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση. Σήμερα έχουμε 13 Ιουλίου και οι αγρότες θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί. Δεν ξέρουν, όμως, πότε θα πληρωθούν. Μάλιστα, πλήρωσαν προκαταβολικά τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Για να έχετε πλήρη εικόνα πόσο πρόχειρα λειτουργεί ο ΕΦΚΑ, θα σας πω το εξής: Ενώ στις 31/12/2016 έληξε η ασφαλιστική διάρκεια όλων των γεννηθέντων του 1950, συνέχισε ο ΕΦΚΑ να τους στέλνει μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές αρκετούς μήνες μετέπειτα, κάτι το οποίο αντιληφθήκατε και το συμμαζέψατε, μπορώ να πω, αρκετά γρήγορα. Παράλληλα, υπήρξε και μια σύγχυση σε αυτό το χρονικό διάστημα με τον «κόφτη» του 60%, αν θα αφορούσε στις συντάξεις των αγροτών, εάν και εφόσον συνέχιζαν τις καλλιέργειές τους. Όταν δόθηκε από εσάς η διευκρίνιση ότι αυτό πηγαίνει το 2024, ήταν ήδη αργά. Είχαν περάσει τέσσερις, πέντε μήνες. Και πολλοί υπό συνταξιοδότηση νέοι αγρότες μετέφεραν είτε τα δικαιώματά τους είτε ακόμα και τις καλλιέργειές τους και σήμερα βρίσκονται χωρίς εισόδημα. Και θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ: Πότε θα πληρωθούν -να μας το πείτε υπεύθυνα- οι γεννηθέντες του 1950 δικαιούχοι - νέοι συνταξιούχοι αγρότες; Και εάν δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν άμεσα, υπάρχει πρόθεση να δοθεί το 80% της προκαταβολής της δικαιούμενης σύνταξής τους, όπως γίνεται και για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες των συνταξιούχων;».

Στα ερωτήματα του Βουλευτή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απάντησε ότι: «ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τους υπό-συνταξιοδότηση αγρότες και κτηνοτρόφους γεννηθέντες το 1950 είναι να πληρωθούν τμηματικά: 1000 περίπου τον Αύγουστο, 4.000 συντάξεις τον Σεπτέμβριο και κάθε έναν από τους επόμενους μήνες θα δοθούν από 3.000 συντάξεις. Δηλαδή, στο τέλος του Δεκέμβρη θα έχουμε χορηγήσει δεκατέσσερις χιλιάδες συντάξεις».

Ο κ. Τζελέπης, λαμβάνοντας υπόψη την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού τόνισε τα εξής: «Κύριε Υπουργέ, μάλλον δεν παρακολουθείτε ή δεν γνωρίζετε τα θέματα γύρω από τα δικαιώματα ή τον Νόμο που ψηφίσατε. Πότε βγάλατε την εγκύκλιο ότι και οι νέοι, οι υπό-συνταξιοδότηση αγρότες και κτηνοτρόφοι εντάσσονται στο 2024; Πριν δεκαπέντε μέρες. Έχουμε Ιούλιο. Από τον Ιανουάριο οι νέοι υπό-συνταξιούχοι αγρότες δεν ήξεραν τι θα κάνουν. Μήπως νομίζετε ότι έχουν εμπιστοσύνη στις διαρροές από την πλευρά της Κυβερνήσεως; Καμία. Εγώ προσωπικά κατέθετα επανειλημμένως ερωτήσεις. Η τελευταία ήταν στις 23 Μαΐου και ακόμη δεν έχει απαντηθεί. Γι’ αυτό και την έκανα επίκαιρη. Από την άλλη πλευρά, μένω έκπληκτος που βάζετε τώρα έναν προγραμματισμό και λέτε ότι τον Αύγουστο θα πληρώσετε περίπου χίλιες συντάξεις, τον Σεπτέμβριο άλλες τρεις χιλιάδες και θα ολοκληρώσετε τον Δεκέμβριο. Αυτοί οι αγρότες συνταξιούχοι είναι χωρίς εισοδήματα πλέον. Το γνωρίζατε, όμως, ότι οι συνταξιούχοι αγρότες έπρεπε 1-7-2017 να πάρουν τη σύνταξη. Τι κάνετε έξι μήνες τώρα; Ποιος είναι ο προγραμματισμός; Τώρα τρέχετε να βγάλετε σχετικές εγκυκλίους για το πώς θα βγουν οι συγκεκριμένες συντάξεις. Μάλιστα, δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια σε σχέση με τους αγρότες που είτε έχουν διαδοχική ασφάλιση και σε άλλα ταμεία, είτε έχουν ασφάλιση και στο εξωτερικό. Εδώ, κύριε Υπουργέ, υπάρχει πραγματικά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Το τόνισα επανειλημμένα, γι’ αυτό και κάναμε αυτές τις επίκαιρες ερωτήσεις πιο μπροστά, εδώ και δύο, τρεις μήνες. Μιλάμε για Έλληνες αγρότες οι οποίοι λόγω του θολού τοπίου που επικρατούσε, αναγκάστηκαν να μεταβιβάσουν δικαιώματα και περιουσίες. Έχουν πρόβλημα επιβίωσης αυτή την στιγμή. Μεριμνήστε τουλάχιστον γι’ αυτές τις χιλιάδες αγροτών να δοθεί τάχιστα το 80% ως προκαταβολή για να μπορέσουν να επιβιώσουν και αφήστε τους σχεδιασμούς στα χαρτιά. Δεν θα σας βγουν. Εδώ θα είμαστε και πάλι. Μακάρι να σας βγουν. Όμως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ακόμα και σήμερα που μιλάμε, τα περιφερειακά υποκαταστήματα του πρώην ΟΓΑ δεν ξεκίνησαν καν τη διαδικασία, δεν έχουν εισαχθεί στο σύστημα ούτε καν πόσοι είναι οι υπό-συνταξιούχοι αγρότες, δεν έχουν βγει οι σχετικές εγκύκλιοι και τι θα γίνει με τη διαδοχική και τι γίνεται με αυτούς που έχουν ασφαλίσεις στο εξωτερικό. Πραγματικά, κάνω έκκληση γι’ αυτήν την κοινωνική ομάδα των αγροτών- οι οποίοι δεν είχαν πρόβλημα με τον ΟΓΑ- να μην συμπεριληφθούν, όπως ακούσαμε προηγουμένως, με τον μεγάλο αριθμό των υπολοίπων, εκκρεμών συντάξεων. Εδώ, ενώ δεν υπήρχε πρόβλημα, με τον ΕΦΚΑ δημιουργείται ένα μείζον θέμα, κοινωνικό πλέον στην ελληνική περιφέρεια».

 

Επαναφέρει στην Βουλή ο Μ. Τζελέπης το θέμα της χρηματοδότησης του Μέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020

E-mail Εκτύπωση
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

couple

Ο Βουλευτής Ν. Σερρών και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κ. Μιχάλης Τζελέπης επανέφερε στην Βουλή με την μορφή της Επίκαιρης Ερώτησης το θέμα «της χρηματοδότησης του Μέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών του ΠΑΑ 2014-2020».
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 3105/2-2-2017 Ερώτηση του είχε εντόνως τονίσει και υπογραμμίσει ότι λόγω της ελλιπούς χρηματοδότηση του Μέτρου 6.1, απόρροια του κακού του σχεδιασμού του ΥΠΑΑΤ, πολλοί ενδιαφερόμενοι, δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτό. Λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση των εν δυνάμει δικαιούχων, επιλαχόντων και απορριπτόμενων του Μέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α 2014-2020, ο κ. Τζελέπης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Πριν από λίγους μήνες είχα απευθύνει Ερώτημα προς το ΥΠΑΑΤ και δυστυχώς, βγήκα αληθινός. Είχα τονίσει τότε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι ο κακός σχεδιασμός του εν λόγω μέτρου θα οδηγήσει σε πολλαπλά αδιέξοδα και θα δημιουργήσει μεγάλες και έντονες αντιδικίες. Σήμερα, ένα χρήσιμο, στα χέρια της Πολιτείας, εργαλείο του Π.Α.Α 2014-2020, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το «εντονότατο», στις  μέρες μας, φαινόμενο της αστυφιλίας και της ερήμωσης της υπαίθρου, παρουσιάζεται κατώτερο των περιστάσεων και αδυνατεί να εξυπηρετήσει επαρκώς τον σκοπό του. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τους 3.122 αιτούντες που πληρούν τα κριτήρια οι 1.133 μένουν εκτός προγράμματος, ως «επιλαχόντες», επειδή δεν φτάνουν τα χρήματα του προϋπολογισμού. Γι’ αυτό, λοιπόν, επαναφέρω το ζήτημα αυτό στην Βουλή με την μορφή της Επίκαιρης Ερώτησης προκειμένου να διεξαχθεί ένας μετωπικός διάλογος με τον Υπουργό και να μου απαντήσει διά ζώσης πότε και πώς θα κατανεμηθούν στις Περιφέρειες τα 24 εκ. Ευρώ από την υπερδέσμευση 110% της συνολικής δημόσιας στήριξης, όπως έχει ανακοινωθεί, προκειμένου τουλάχιστον το 1/3 των επιλαχόντων να μπορέσουν να εισαχθούν στο Μέτρο 6.1, όπως επίσης και να μου γνωστοποιήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου τα υπόλοιπα 2/3 των επιλαχόντων να μην μείνουν εκτός προγράμματος, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης ή λάθος εκτίμησης του προϋπολογισμού του Μέτρου 6.1; Και τι μέλλει γενέσθαι τελικά για όσους μείνουν εκτός προγράμματος, οι οποίοι εάν αποκλειστούν από το μέτρο αυτό δεν έχουν δικαίωμα να ξανά-ενταχθούν; Δεσμεύομαι από την θέση ευθύνης που βρίσκομαι ότι θα προβώ σ’ όλες τις απαιτούμενες Κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να μην αφήσουμε ένα πολύτιμο εργαλείο για τους νέους αγρότες να χαθεί στην αβελτηρία της Κυβέρνησης αυτής, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Βάση του Κανονισμού της Βουλής η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20-7-2017».

Σελίδα 1 από 45